HTML

Távol-Kelet

Minden, Távol-Kelettel kapcsolatos hír. Politika, történelem, híres emberek, érdekes feltalálók és találmányaik, gazdaság, szociológia, társadalomtudomány. Ha érdekel, mi történik a világ másik felén. Ha kíváncsi vagy mindenre, ami Kínától kezdve Japánon keresztül Kambodzsáig a Távol-Keleten történik.

Friss topikok

Linkblog

2008.02.21. 16:58 mupett

Amikor együtt dobban a szív

Amikor ma reggel felkeltem nagy álmosan az amúgy meglehetősen nyikorgós ágyikómból (nem, nem kell messzemenő következtetéseket levonni, nem AZÉRT nyikorog... sajnos...), még nem gondoltam volna, hogy ma lesz szerencsém meghallgatni a nagy Kínai Népköztársaság himnuszát. Erre tessék, itt állok vigyázzban, kezem a szívemen, szívem a mellkasomban, mellkasom pedig büszkén dagad az ingem alatt, amelynek belsejébe értő kezek féltő gonddal hímezték a Made in China feliratot. Mármint az ingembe, nem a mellkasomba.

Itt állok tehát, és hallgatom a himnuszt. Kis h-val, mert a nagyot kopirájtolta Kölcsey. Hiába no, volt vagy 100 év előnye, jól ki is használta. Így kínai barátaink kénytelen-kelletlen, de saját himnuszuknak a sokkal szürkébb (illetve vörösebb) "Az önkéntesek dala"* nevet adták. Szövege pedig - mélyen megdöbbentő módon - harcra buzdítja az éneklő milliókat. Hallgatása közben szinte elfogott a nosztalgia. Stílusa és a hallgatóra tett hatása is a Szovjetúniót idézi. Egy muzikális (bocs, Miki) időbuborék, a harmincas évekből ittmaradt ereklye ez, mely pontosan ugyanazokat a szálakat pengeti meg a hallgató lelkében, amit az Internacionálé vagy a szovjet himnusz.

 *(eredetileg March of the Volunteers, de a szó szerinti fordítás hülyén hangzik)

...

Talán még emlékeztek, valamikor a kilencvenes évek vége felé felszakadt kicsiny társadalmunk frissen gyógyult sebe és előbuggyant belőle némi miazmás, bűzös gáz kíséretében egy "Best of Communism" című gennygombóc, hangszalagnak álcázva. Tele csupa-csupa műremekkel, melyek oly fényesre polírozták a II. Világháború utáni munkásparadicsom (hja, kicsi, piros, belül picit rohadt...) külsejét. Félreértés ne essék, én is megvettem és hallgattam is, és középiskolás fejjel önfeledten dúdoltam a fülbemászó dallamokat, és... hopp! Fülbemászó dallamok... Hmmm... Álljunk csak meg egy picit... Hiszen miért is tetszenek ezek a dalok szinte mindenkinek első hallásra? Lendületes, magával ragadó dallam, nagyzenekar, erőteljes hangú vegyeskar, az embert maga alá gyűri a belőle áradó dominancia, megadja magát a tömeg együttes énekének, és a második refrént már a kórussal együtt dúdolja.

És itt van az a bizonyos közmondásos eb elföldelve. Véleményem szerint egy totalitárius rendszernek jószerével elengedhetetlen kelléke az uralkodó rezsim által támogatott és formált muzsika. Lett légyen az himnusz, induló, vagy a fiatalokat megcélzó popzene, a cél mindig ugyanaz: benyúlni a hallgató lényébe a fülén keresztül, egy jóéjtpuszival csicsikálni küldeni az agyát és hízelkedő, meleg, kedves szavakkal megvezetni a szívét. Így születik a tökéletes pártszolga, oktatástól, kis piros könyvtől, régi Sokol rádiókból sugárzott pártzenétől agyilag és szívügyileg átmosva, hogy menetelhessen oktalan örömében a felvonuláson, ahogy barom vonul félsz nélkül a vágóhídra.

...

Picit elszálltam. Igen. Van rá okom. Nem nagy, de nekem számít. (Istenem, ezt a pár szót soha ne halljam lánytól...) Tanultam zenét. Szeretem is nagyon, folyton dúdolgatok valami dallamot, kollégáim nem kis derültségére. És épp ezért érint nagyon érzékeny pontomon, talál elevenembe, amikor a zenét, mint valami igavonó állatot, egy megkérdőjelezhető értékű cél szolgálatába állítják.

A zene legyen szabad.

1 komment

Címkék: kína zene kommunizmus himnusz


A bejegyzés trackback címe:

https://tavolkelet.blog.hu/api/trackback/id/tr45348673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.02.25. 15:00:47

a zene szabad, itt a szoveg az, ami manipulalt..
süti beállítások módosítása